مراحل و روند طراحی داخلی

هدف طراحی داخلی ساختمان ارتقای فضای داخلی ساختمان برای رسیدن به محیطی زیبا، سالم و امن است. طراحی داخلی ساختمان یک حرفه چندوجهی است که طراح داخلی با انجام فعالیت‌ها و فرایندهایی تلاش می‌کند ایده اصلی که در ذهن دارد را اجرا کند. مراحل طراحی داخلی ساختمان ابعاد وسیعی دارد و طراحی داخلی تجاری، ادراری و مسکونی را در برمی‌گیرد. فضاهایی که در طراحی دکوراسیون داخلی در اختیار اجراکنندگان است متفاوت است و می‌تواند از یک فضای آپارتمانی کوچک تا فضاهای بزرگ تجاری، هتل‌ها، سازمان‌ها و ادارات دولتی باشد.

در روند طراحی داخلی ابتدا طراح باید یک برنامه‌ریزی دقیق برای اجرای فرایند در نظر بگیرد. یک برنامه‌ریزی دقیق و پیروی گام‌به‌گام از اصول طراحی نه‌تنها می‌تواند پاسخگوی نیازهای مشتری باشد؛ بلکه موجب بهینه‌سازی محیط و اجرای بهترین اصول طراحی خواهد شد. در ادامه مطلب از گروه معماری آرت دیزاین با مدیریت حسام سلیمانی مجری و طراح داخلی فضاهای مسکونی، تجاری، اداری و…. به بررسی مراحل طراحی داخلی و اهمیت طراحی دکوراسیون داخلی می‌پردازیم.

تفاوت طراحی داخلی و طراحی دکوراسیون داخلی

تفاوت طراحی داخلی و طراحی دکوراسیون داخلی

طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی بر اساس محدودیت‌ها و اختیار عمل آن‌ها تعریف می‌شود. در روند طراحی داخلی ساختار کلی عناصر ثابت فضای داخلی بر مبنای سلیقه، اقلیم و نیازها مشخص می‌شود؛ ولی در دکوراسیون داخلی در ساختار فضا تغییر ایجاد نمی‌شود و بررسی وضعیت موجود و چیدمان عناصر اهمیت دارد. 

روند طراحی داخلی

هر پروژه بر اساس سبک کاری طراح و سلیقه مشتری در نوع خود منحصربه‌فرد است؛ ولی درمجموع، مراحل طراحی داخلی ساختمان؛ البته هر ساختمانی دارای یک‌روند کلی است که در تمام پروژه‌ها دنبال می‌شود. در اولین مرحله از روند طراحی داخلی موضوع پروژه کاملاً تعریف و تشریح می‌شود. طراح باید موضوع طرح و کاربری ساختمانی که باید طراحی کند را بداند و از انتظارات کارفرما از طراحی فضای موردنظر  آگاهی یابد؛ به‌عنوان‌مثال طراحی داخلی مسکونی با طراحی داخلی تجاری متفاوت است. همین‌طور طراحی داخلی طلافروشی و کافی‌شاپ نمی‌تواند شبیه هم باشد. به همین دلیل و برای برآورده‌شدن انتظارات کارفرما می توانید از طراحان داخلی معتبر کمک بگیرید.

مراحل طراحی داخلی ساختمان

روند طراحی داخلی از چندین مرحله تشکیل شده است که تمام این مراحل با یکدیگر رابطه نزدیک دارند و لازمه اجرای یکی از مراحل این است که مرحله قبل از آن انجام شده باشد. به‌عبارت‌دیگر نمی‌توان هیچ‌کدام از مراحل طراحی داخلی را از مابقی جدا کرد. این مراحل عبارت‌اند از:

مراحل طراحی داخلی ساختمان

1. تحلیل پروژه و آگاهی از خواسته‌های کارفرما

اولین و اساسی‌ترین مرحله در اجرای روند طراحی داخلی بررسی اطلاعات اولیه پروژه است. طراح باید نسبت به پروژه و نیاز کارفرما آگاهی لازم را داشته و بر آن مسلط باشد. میزان آگاهی و تسلط طراح بر پروژه بر نتیجه نهایی کار تأثیر بسزایی دارد. در اولین مرحله تجسم خلاق و ترسیم دیاگرام بسیار مهم است. بررسی موقعیت و شرایط پروژه، ابعاد، اندازه، همسایگی‌های زمین، سایت پروژه، پرداخت و نیازها و خواسته کارفرما در این مرحله بررسی می‌شود.  

2. روند طراح داخلی؛ تجزیه‌وتحلیل

دومین مرحله در روند طراحی داخلی تجزیه‌وتحلیل است. در این مرحله تمام اطلاعات جمع‌آوری‎شده در مرحله قبل دسته‌بندی و اولویت‌گذاری می‌شوند. طراح با جمع‌آوری داده‌ها و تحلیل آن‌ها بهترین تصمیم را اتخاذ خواهد کرد. معمولاً برای برقراری ارتباط بین اطلاعات از نمودارها استفاده می‌شود.

3. برنامه‌نویسی

در سومین مرحله از روند طراحی داخلی که به برنامه‌نویسی اختصاص دارد طراح یک تعریف کلی از پروژه ارائه می‌دهد. در این مرحله طراح باید از خواسته‌های کارفرما اطلاع دقیق داشته باشد و ماهیت پروژه مانند محل اجرا، وسعت کار، محل اقامت اولیه و کاربری آن را بشناسد.

4. بررسی ظرفیت‌ها و قابلیت‌ها

بعد از طراحی مراحل کار، در چهارمین مرحله از روند طراحی داخلی طراح بر اساس اطلاعاتی که در مراحل قبل به دست آورده ایده‌های خود را برای طراحی فضاهای مختلف معرفی می‌کند. در این مرحله طراح اطلاعات مربوط به زمان‌بندی و تخمین بودجه را جمع‌آوری می‌کند.

روند طراحی داخلی؛ طراحی کانسپت

5. روند طراحی داخلی؛ طراحی کانسپت

در این مرحله طراح بر اساس اطلاعات به‌دست‌آمده از مراحل قبلی کانسپت اولیه طرح را ارائه داده و بر اساس همان اطلاعات ایده‌های کاربردی را معرفی می‌کند. در این مرحله طراح علاوه بر معرفی طرح‌های پیشنهادی به بررسی سبک‌های مختلف طراحی داخلی و تأثیر آن‌ها روی فضا می‌پردازد. در این مرحله از روند طراحی داخلی، برای توصیف جنبه‌های حجمی طراحی، مدل‌های سه‌بعدی اولیه ایجاد می‌شود. بعد از آن طراحی وارد مرحله توسعه می‌شود و جزئیات طرح بررسی می‌شوند. موارد دیگری که در این مرحله تعیین می‌شود عبارت‌اند از:

  • مواد مناسب برای تکمیل کف و دیوارها
  • روش فرنیش فضا
  • مبلمان مناسب
  • مفاهیم روشنایی فضا
  • طراحی نورپردازی

6. مرحله فنی

در روند طراحی داخلی، هدفِ مرحله فنی دستیابی به طرح نهایی است. بر اساس اینکه طراحی داخلی اداری، طراحی داخلی تجاری و… باشد و همچنین توافقات انجام شده با کارفرما، کلید آغاز طرح اولیه زده شده و طرح وارد طراحی فنی می‌شود. در این مرحله جزئیات پیشنهادی دیگری به پروژه اضافه می‌شود. ارائه نقشه کار و مشخصات آن نیز مربوط به این مرحله است.

7. مرحله تولید

در این قسمت از روند طراحی داخلی بعد از تعیین جزئیات پروژه، جزئیات ساخت‌وساز هم تکمیل می‌شود. این مرحله به‌نوعی آغاز مرحله تکمیلی است که جزئیات مربوط به ظریف‌کاری طراحی ارائه می‌شوند. طرح موارد مربوط به بخش‌های الکتریکی، تهویه و جزئیات بهداشتی مربوط به این مرحله است.

8. مراحل طراحی داخلی ساختمان؛ آغاز ساخت‌وساز

آخرین مرحله روند طراحی داخلی آغاز ساخت‌وساز است. در این مرحله که با همکاری طراح و پیمانکار انجام می‌شود مراحل طراحی، نصب و راه‌اندازی جزئیات مورد قبول انجام می‌شود. در آخرین مرحله از طراحی داخلی تجهیزات و وسایل موردنیاز برای طراحی داخلی، اجرای طرح پایانی و نصب و راه‌اندازی تجهیزات انجام می‌شود.

پیشنهاد می کنیم مقاله عناصر مهم در طراحی داخلی را مطالعه کنید.

جزئیات موردی طراحی داخلی ساختمان

در روند طراحی داخلی ساختمان آنچه که در بالا به آن‌ها اشاره شد اصلی‌ترین مراحل طراحی داخلی ساختمان بود. در ادامه برخی جزئیاتی که به‌صورت موردی به آن‌ها اشاره نشده است را ذکر می‌کنیم. این جزئیات که در لابه‌لای مراحل بالا گنجانده شده‌اند عبارت‌اند از:

  • دکوراسیون و اندازه‌گیری وسایل جدید
  • توجه به نیازهای نوری محیط
  • نوع چیدمان وسایل در محیط
  • توجه به چرخش وسایل در محیط
  • طراحی فضا و حجم ساختمان
  • ترسیم و ارائه مدارک و نقشه‌ها
اهمیت طراحی دکوراسیون داخلی

اهمیت طراحی دکوراسیون داخلی

در طراحی انواع دکوراسیون‌های داخلی، اعم از ساختمان‌های مسکونی، اداری یا تجاری ابتدا باید سبک موردنظر کارفرما مشخص شود و در گام بعدی مشخص شود که آیا سبک موردنظر با فضا تناسب دارد یا خیر. اگر کارفرما در انتخاب سبک تردید دارد می‌تواند با طراح مشورت کند. باتوجه به ارتقای جایگاه طراحی دکوراسیون داخلی و افزایش کیفیت زندگی مردم استفاده از ان اهمیت زیادی دارد. همچنین به دلیل قابلیت استفاده در طراحی داخلی تمام فضاها مانند طراحی داخلی صرافی، طراحی داخلی طلا فروشی طراحی داخلی کافی شاپ و…..یکی از فاکتورهای مهم در زیباسازی فضاهای داخلی است. دلایل اهمیت طراحی دکوراسیون داخلی عبارت‌اند از:

  • اضافه کردن فاکتورهای زیبایی با کیفیت عالی در در فضای زندگی
  • صرفه جویی در هزینه ها
  • اضافه کردن قابلیت‌های کاربردی به فضاهای هدف
  • دستیابی آسان به فضاهای مورد استفاده و کاربردی
  • رسیدن به اهداف ایمنی فضاهای مدنظر
  • قابلیت ایجاد تناسب فضاهای مورد نظر با سبک زندگی

بر اساس آنچه که در معرفی مراحل مختلف روند طراحی داخلی گفته شد لازم است یکبار دیگر مراحلی را که برای طراحی داخلی طی می‌شود مرور کنیم. این مراحل عبارت‌اند از:

  • مصاحبه با مشتری
  • تجزیه‌وتحلیل برنامه پیش رو
  • بازسازی/ساخت
  • تخمین بودجه
  • طراحی و ارائه
  • نقشه‌های نهایی و مشخصات
  • آماده‌سازی لوازم
  • ساخت‌وساز
  • نظارت بر ساخت‌وساز

جهت آشنایی بیشتر با طراحی داخلی و طراحی دکوراسیون داخلی مقاله اهمیت طراحی و دکوراسیون داخلی در خانه های امروزی را مطالعه کنید.

اهمیت طراحی دکوراسیون داخلی

جمع‌بندی

طراحی داخلی ساختمان یکی از زیباترین و پیچیده‌ترین کارها است که نیازمند مدیریت مناسب است. طراح داخلی با برنامه‌ریزی، طراحی، تحقیق، تجزیه‌وتحلیل، هماهنگی و مدیریت کارآمد می‌تواند یک پروژه طراحی داخلی در هر اندازه و سبکی را به‌خوبی اجرا کرده و بر اساس خواسته کارفرما تکمیل و تحویل دهد. در مراحل طراحی داخلی ساختمان 7 مرحله اساسی وجود دارد که تمام آن‌ها باید به ترتیب اجرا شود و لازمه اجرای هرکدام از آن‌ها تکمیل مرحله قبلی است. به همین دلیل دنبال‌کردن گام‌به‌گام مراحل و اجرای صحیح روند طراحی داخلی اهمیت زیادی دارد. تحلیل پروژه، جمع‌آوری اطلاعات، ترسیم نمودارها بر اساس داده‌های جمع‌آوری شده، بررسی ظرفیت‌ها و ترسیم کانسپت بر مبنای اطلاعات از مراحل قبل از اجرا و ساخت‌وساز هستند.

فراموش نکنید این مراحل و روند در طراحی  دکوراسیون داخلی تمام فضاها مانند طراحی داخلی صرافی، طراحی داخلی ویلا و….مشترک است و تنها نوع سبک انتخابی متفاوت است. گروه معماری آرت دیزاین با مدیریت حسام سلیمانی با سال‌ها دانش تجربه و مهارت بر اساس طراحی‌های روز و متدهای جدید بهترین فضاهای جذاب و دوست‌داشتنی داخلی را رقم می‌زند. با مراجعه به وب‌سایت حسام سلیمانی می توانید از نمونه ها کارها دیدن کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ضد اسپم *Captcha Plus loading...

Close Menu